Saya budak baru belajar...

assalamualaikum…it’s been a while since i’ve blogged.. sebelum ni buat blog kt friendster je..tp malas la, nnt buat post baru je terus nampak kt profile..malu la..hehe..
so…about my first post:
td br je borak ngn ex-roommate kat kolej dulu kt ym.. amy. kakak die baru je grad n jadi DOKTOR. time tu nampak kt display pic amy ngn kakak die tgh pakai jubah time grad tu…so..:
“me: amy, kakak ko dh grad ke?
amy: dah, dah lame dah die grad…
me: oyeke..sonoknya die dah grad..hehe
amy: sonok? pe yang sonoknya.. die dah x tahan dah tu.. xtau la pas ni bleh thn lg ke x.. dahla x suke O&G, awl2 dah kne g sane..
me: huhu..yeke..aah la tgh housemanship kn..mesti seksa kn..
amy: die dah turun 7 kilo dah sjak lpas grad
me: 7 kilo?? ksiannya.. mcm mane la kita nnt ek..
amy: tula…..”
which brings me to question: kenapa la saya nk jd doktor???
hmm…dr kecik2 dulu mmg nk jd doktor je.. (adala skali tu mase darjah 2 berangan nk jd pnyanyi kn, haha, zaman kegelapan lg time tu=p) sebab masa kecik, kan kne amek suntikan antibody sume.. n Dr. yang handle time tu sangat2 baik.. so kiranya influenced from him la ni.. hehe. tapi ofkosla, time tu mane tau lagi pasal doktor2 ni.. hours they have to work, their workload etc… so bila dah tau n dengar sendiri betapa seksanya jadi doktor ni, why do I still want to be a doctor?? kenapa nak menyusahkan diri belajar bila kita boleh senang2 je kawin n duk umah snang2?(for girls la.. biasenye kalo x smbg blaja kawin jela pe lg kn, ahaks)
knape agaknya..
sebenarnya, mase attachment kat jpa dulu, adalah terpikir, xnak la jadi doktor.. kesian suami n anak2 aku nnt, chewah =pp
tapi..bila mengenangkan harapan mak ayah..(especially ayah) teruskan jela.. ada jugak ckp kt ayah dulu, “ayah, xnak la jd doktor..” tapi ayah pujuk.. cakap “Ana sorang je la harapan ayah untuk ada doktor dlm kluarga ni..” adoi.. guna reverse psycology la pulak.. huhu.. lagipun bile pikir2 balik.. bukan x minat jadi doktor ni.. tapi bile mengenangkan
betapa seksanya idup doktor (especially interns..2 tahun pulak tuh!) takut nnt minat tu hilang terus..
but then..kalau x jd doktor nk jadi ape? time tu memang xde minat langsung kat other fields, even fields yang ada kaitan with medicine like biomedic etc..so..ape lagi.. go on jela.. Allah dah lorongkan jalan, n kita ikut jela n usaha sungguh2.. benda yang lain kite serahkan je padaNya.. betul x?
nak jadi doktor bukan senang.. abis tu jadi bende lain senang ke? jd lawyer, engineer, architect etc..snang ke? x jugak kn.. bak kata mama masa daku call n nangis2 pas exam time form 5 mengadu betapa susahnya soalan exam(ceh, malu je bila mengenangkan saat itu…lol) “Xde benda yang mudah kat dunia ni, Ana.. semua benda pn susah..” aah ek.. betul jugak..mane ada bende yang senang kat dunia ni.. lagipun kalau semua yang kita nak boleh dapat dengan mudah, hilanglah manisnya.. x rasa la betapa puas hatinya bila kita tahu betapa susah kita bekerja untuk capai apa yang kita nak n akhirnya dapat..ye x?
so..akhirnya.. ku temui jawapan kepada segala persoalanku.. kesimpulannya kita ikut jela apa yang hat kita nak..n go through with it till the end..nobody said it would be easy..but in the end it would always be worth it..*smile*
:))

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang