KENAPA soalan ini mesti ditanya?


Hmm.. this is my second post already here. Hehe.. bangga pulak. Padahal baru je dua post =p. Anyway, back to the point. Kenapa bila kita:
Jumpa kawan baru
Kerja kt tempat baru
Ape2 jela yang berkaitan dengan berkenalan dengan orang baru [especially perempuan!]

Mesti soalan ini akan ditanya>>>
Jeng jeng jeng….
“ Awak dah ada pakwe/geweh/marka/special someone @ apa2 yang sewaktu dengannya??”

Hmmm..kenapa ek? Haha.. adakah status relationship seseorang itu sangat penting sampai soalan tu x pernah lepas daripada ditanya..?Adoi..n kenapa.. Bila everytime jawapan yang sama diberikan..iaitu:
“ Xde..single lagi..”; mesti respons seterusnya adalah; “Tipulah!Yeke ni…..X cayalah..xkan xde kot…” [ sambil tersenyum tanda tak percaya]

Haih…orang cakap betul x nak caya pulak..sabar jela..huhu. Susah sangat ke nak caya yang orang sepertiku ini masih single??[haha..ayat x tahan betul] Bukannya best SANGAT pun ada couple ke ape. At least diriku terpelihara daripada perkara yang tidak sepatutnya..hehe.. Yela bila pg shopping mall n tengok couple2 yang ada..alahai.. hang xdak kerja lain ka.. nak berkepit ja 24 jam..hohoho..x kuasa i!=p

N lagi satu.. selalu je tengok kawan2 yang ada couple tu.. huih.. mula2 tu adala rasa jeles bila tengok diorang bahagiaaaaa dengan buah hati masing2[cewah] kononnya cam sweet couple habislah..[yela yela ada la jeles sket..almaklumla ku hanya manusia biasa yang ada hati dan perasaan..kui3;P]tup tup tup.. tetibe je dengar dah putus pulak.. aik? Boleh pulak camtu.. pastu kawan tu duk la frust menonggeng, duk nangis2, konon nak tunggu sang teruna kalau tak xnak kawinla…adoi…padahal sang teruna sibuk mencari pasangan terbaru..haha.. kalau camtu baik x payah la.. Daripada hang duk frust, duk sedih2 setelah berpisah, marilah join club SINGLE ku..kikikih..lagi selamat..:))

Lagipun.. kita couple tu, ada jaminan ke kita akan kahwin ngn couple kita tu? X kan.. n bila dah couple tu, kita free dr dosa ke? Of course jawapannya juga tidak.. So bila tidak, hubungan tu akan diredhai ke? Lg sekali, jawapannya TIDAK.. so.. kesimpulannya? Tepuk dada tanya selera lah. But for me, berkawan je cukuplah. X payah susah2 nak ada status2 apa2 except married. Heeheehee. [ada couple ni nyusahkan je!!:P] Lagipun, pernah jugak dengar orang ckp, tp xtaula betul ke tidak kn sbb diriku ini bukanlah pakar sgt dlm hal2 agama ni,huhu, tp, orang tu ckp, kalau kita suke kat someone tu, n the feeling is mutual, maknanya berbalas la kn kununnya, tapi kita x pernah act on those feelings, n x pernah bagitau sesiapa or buat apa2 untuk mendekatinya, maknanya kita buat biasa jela kan, itu dah dikira a form of jihad. Sebab kita berjihad melawan nafsu kn? So, fikir2kanlah…J

P/s: aritu time ym ngn akak, die kate, ayah pesan kalau nak cari laki jangan ngada2 nak cari laki yang ekhem *Indon*, kalo x ayah xkan restu utk dibuat menantu!! Kesian kat Ayah yang dah teringin sangat nak menimang cucu, nak kahwin cepat2 la cani=pp..[Along n Angah bila la nak kahwin ni..dududu] Kui3.. Klako je cik bila dengaq.. don’t worry la Ayah, laki melayu tetap di hati…lalalalala;PPP

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang