Jahil

Kadang-kadang, (selalu sebenarnya) rasa terlalu susah nak singkir sisa-sisa jahiliyah dalam diri.
Oh if you only knew hard dark my life was back then... T_T

Tapi itulah. Semua orang akan lalui. Bukan semua, tapi orang-orang yang Allah pilih untuk mendapat taufiq & hidayahNya. Ya Allah bersyukur sangat T___T


Hidayah, sebenarnya mudah untuk kita dapatkan. Tapi taufiq itu, kekuatan untuk beramal memang totally datang dari Allah. Kalau Dia tak gerakkan hati kita, tang tu jugaklah kita.


Sebab tu kena selalu doa


Ya Muqallibal Qulub, thabbit qalbi 'ala deenik


Hati kita berada di antara Dua JariNya.... begitu mudah untuk berbolak-balik.

Hmm..

Masih ada beberapa benda yang saya rasa susah nak kikis dalam diri. Suami selalu pesan, jangan ****

Hu, lemahnya diri T__T
( Suami selalu rasa rendah diri, dan mengatakan saya jauh lagi pandai dari dia,bla2, but he doesn't know how much I look up to him on a lot of things, his strong sense of principle and how he acts on them,oh.. ) 

Betapa diri masih sangat jauh dari hadith nabi:



“Di antara tanda kebaikan keIslaman seseorang: jika dia meninggalkan hal-hal yang tidak bermanfaat baginya.” - HR Tirmizi

Masa yang banyak itu amanah.

Semua perkara yang kita buat akan dihisab nanti.
dan bila cuti lama kat Malaysia ni, apalah yang aku dah buat?

Semalam baca dalam surah al-Haqqah

Orang yang menerima kitab amalannya dengan tangan kanan akan kata:


"Sesungguhnya aku yakin, bahwa sesungguhnya aku akan menemui hisab terhadap diriku." - Surah Al-Haqqah:20

dan akhirnya, tempat mereka di syurga.


Akhiratlah tujuan kita sebenarnya. Tapi menimbulkan rasa benar-benar yakin hingga menggerakkan kita untuk beramal, adakah kita dah capai benda tu...


?


Peluang untuk mengubah diri sentiasa ada.


Yang penting banyakkan berdoa pada Allah, jadikanlah kita benci untuk kembali kepada kekufuran setelah datangnya iman.


Kufur, maknanya sangat luas... Bukan sekadar kafir yakni tidak percaya kepada Allah.

Lawan kufur itu syukur...

Gunakan segala nikmat yang Allah bagi dengan sebaik-baiknya, itulah syukur.


Kadang terasa, untuk sabar dan menelan kemarahan pun suatu yang cukup payah untuk kita. 

Macammana pulaklah dengan syukur? Allahu akbar...

Moga Allah selalu bantu kita, tuntun kita, kembalikan nikmat halawatul iman dalam diri kita (saya) . Amin...


Iman: lebih manis dari gula-gula


Tiga (perkara) yang apabila ada pada diri seseorang, ia akan mendapatkan manisnya iman: Allah dan Rasul-Nya lebih dicintainya dari selain keduanya. Dan siapa yang bila mencintai seseorang, dia tidak mencintai orang itu kecuali karena Allah ‘azza wajalla. Dan siapa yang benci kembali kepada kekufuran seperti dia benci bila dilempar ke neraka”. - HR Bukhari


p/s: Mohon doakan, proses akhir kehamilan hingga persalinan saya dilancarkan, ibu dan anak selamat... 

Mohon dihalalkan semuanya sepanjang perkenalan kita. Moga kita berjumpa di syurga kelak! :)
Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

My Baitul Muslim

*edited with a few additions below*

I thought I wouldn't write about this and keep it between us, but then I thought, why not?

I've always had it in the back of my head that I'd be married before I turned 25. And with Allah's will, I did, just one week before my birthday. Allahu akbar
:)

The story behind my marriage is not that romantic anyways. Real life never is, yeah?
It started as a coincidence, in fact. One night, while I was still in Jatinangor, I just got home and haven't had dinner yet. I went to my housemate's room as I think I had something to talk to her about, and I just mentioned that I haven't eaten. So she said 'Jomlah, P teman" Wasn't expecting her to offer, but felt pleasant that she did. So we went to an eatery close to our home. It was nice and cozy, and we talked for a loooong time. At first I just listened to her talking, and then somehow the topic changed to yours truly. She talked about how she had someone in mind for me before but he married someone else coz I was too late. haha. We've always talked about her finding someone for me, half-serious, half-jokingly, but I always held back because I wanted to focus on my studies first.

So that night, we talked more seriously about it, and whether I should choose someone close or not. Anyway I wasn't a fan of long distance relationships, and one of the reason I wanted to get married was so that someone could take care of me here, and I could feel much safer. and during the walk home, I told her to really proceed. I asked her to do istikharah, and me as well, but she said she already had someone in mind. And so it started.
I never thought to ask who that person was, until one night she said she was about to tell him ( through another mediator) and then I asked who.
She told me, and I had my doubts because I didn't know if we would be sekufu with each other. So she asked me if I had other people in mind, and in fact, I did. I mentioned a few, and the person I thought would be most suitable (who turned out to be my husband)

So we discussed about him, kinda like gossiping but it was a very objective process,mind you. We discussed why he'd be suitable, his up sides and down sides. Whether I could accept him or not.
After a few weeks of istikharah and istisyarah between the two, I made my decision. I asked quite a few people, and finally decided to follow my earlier decision. The person I thought would be most suitable for me. When I performed the istikharah repeatedly, I felt nothing but  calmness and acceptance. So I went ahead.

Of course I was worried. but I wasn't having any expections. I've read that if a muslimah were to offer herself, she had to be sure that the man would have a high possibility of accepting, to save herself from embarrassment later.
So before going ahead and exposing myself unnecessarily, I asked my orang tengah to ask him two questions. First, if he already had someone, and second if he was ready for marriage and if his parents were agreeable. I found that very important because if his parents were against it, then there was no way I would proceed. I didn't want a long process.

A few weeks later, when my orang tengah (OT from now on) said that he didn't have anyone yet, that yes he was ready for marriage; but didnt know what his parents thought about it, I was honestly shocked. I was fully ready to move on and continue the search for a spouse if he were to say no. But he didn't, so the ball was in my court if I wanted to continue. Naturally, he wanted to know who I was (it turns out at the time he already thought it was me, cis) and all the while we were still working in BAIK. He was the amir and I was the amirah, but we were reaching the end of our term

I left the ball hanging quite a bit. Meanwhile, my OT asked a few questions for me about him she thought would be important. That was at the end of 2011
On my 24th birthday, the first day of 2012, he was flying home, so he wanted to know who I was so he could tell his parents. I was in the middle of my final exams just before starting clinical. So I allowed my OT reveal who I was. There wasn't any point if he didn't know who I was, yeah? Better to just get it over with.
( I was so embarrassed >_< )

I still remember the day I finished my clinical skills exams (OSCE) - within the same week he went back to Malaysia shortly, I think it was four days after- we had a bureau meeting with the others. I forgot what it was about, the only thing I remembered was hiding behind one of my juniors and she was giving me the weird look because I never sat at the back before hoho. And he was all calm and unruffled (menyampah:p)

Little did I know at the time, he already told our OT that he wanted to continue with our taaruf. So I was a bundle of nerves during the meeting because of my ignorance. My OT told me the news just after Maghrib. She'd known for a few days, but at the time future hubs asked to postpone telling me 'takut nanti tak boleh fokus exam' (Cocky much?hoho) But quite true I must say. Ignorance sometimes is bliss:) She asked me if I had any questions for him, so I prepared a list of questions, basically just to know about his life principles, what he had in mind for the future, when did he plan to be married etc. Of course, most importantly, I also asked if I could continue to be active in usrah and jemaah later on.

He answered all my questions, added a few of his own, I replied, then I think that was it.

Shortly, we decided to continue to the next step and inform our parents.
He then requested for us to meet, since he wanted the details of my parents (I could have easily given them online) and also discuss possible dates.

My OT and I personally didn't think it was necessary since I already knew what he looked like, and I didn't have anything to ask him since all the important ones I've already asked, but since he insisted, I complied.

He was living in Bandung at the time, I was in Jatinangor.
We met at one of the mosques nearby. Our OT started by reminding us the utmost reason we wanted to nikah was for Allah and as ibadah, and to always renew our intentions so we may always be in obedience to Allah.
:') 


After exchanging details, he asked what was my plan for the future, when did I plan to nikah. I said I wanted to be married within this year, probably December, as I mentioned before. He wanted to confirm if it was my parents wish or mine (my father didn't want a long engagement for us) so I said, both. There were only two possible dates, Syawal or December when there was quite a long holiday. Anyhow, those were for our parents to discuss.


All in all, it was a very short and straightforward taaruf process. I did get to know a little about the kind of person he was while we were in BAIK, albeit from a distance. What was the use of getting to know a person for too long anyway, as you only really know a person after you marry him. 


To cut a long story short, on 26th February his family came for merisik. Just before starting clinical training. For me I didn't think it was necessary, why not just straight to bertunang since it's the same thing anyway, but my father is old school, he wanted to follow all the process, n he said I could get two rings -_-" Ayah, ayah..

During the merisik they discussed when our engagement and nikah would be held. Of course, I wasn't at the scene to witness this. My brother came inside the room where I was waiting and said 'Ayook Ana kau bertunang empat bulan je' 
What he meant was, we were to be engaged in August and married four months after that, in December. Kurang asam punya abang, saje je bikin suspen -_-' 

What never ceases to amaze me is that my father accepted him even without meeting him. I think I gave a picture, I don't really remember, and a few details about him and his family. He was so accepting.
No long interview or hesitance, alhamdulillah:) 
He probably knew I was a sensible girl and knew how to choose a husband for myself ;) Perasan~


The first time my two heroes met was the day we arrived at the airport, two days before our merisik. Our parents met, our mothers on one side and our fathers on the other. The table couldn't fit us all, so we had to sit at the sides. Tak tahu nak pandang mana masatu >.< Tengok kasut jelah jawabnya.
  
We got engaged on 25th August, there was drama before that as well as my now father in law suggested for us to get married instead of engaged one month before the date!
Both of us were fine with that, except my dad who wanted me to marry on the same day as my sister. Raya wasn't possible since her future FIL was in Italy for training. Besides, there was no way all the documents would be finished on time! So no can do, tunang je lah jawabnya.

24th December, we were married finally. Alhamdulillah, after a year + it all began :)

Pretty simple, no drama, each step was given ease by Allah throughout the process, alhamdulillah thumma alhamdulillah... 


24/12/2012 in one lafaz, we were united :)


What happened between February and December? Nothing much, we continued on as people who were ajnabi. 
In October we returned home to settle all the forms, kursus, medical checkup and whatnot, and also my sister in law's wedding in JB. That was the only time our two families met before the wedding, since Selangor and JB isn't a stone's throw away.

So apart from our parents who sometimes 'kirim barang' to us, and once to settle the marriage preparations, we never met except for our weekly ta'lim in Sukagalih, all the time acting like the other didn't exist (malu ok!)
Whenever there was a need to discuss anything, we did, but never through calls since it didn't seem necessary. I was busy anyways, starting my clinicals at the hospital, with three large departments before the marriage, internal medicine, pediatrics and O&G. There was never any 'tanya kabar' as well, just thought that would be weird since he was close by, maybe it was ego too :j 

After the marriage, we both said the other was too sombong :))

But insyaAllah, we wanted Allah to bless us, our planned union, although we weren't perfect but we did our best to maintain our relationship with each other and Allah. We were tested, most of them after we were engaged in August with a few issues, but alhamdulillah in the end everything turned out fine.


Now we're waiting for our little bundle of joy to arrive... 

5 weeks biiznillah and we'll start another journey together as parents :)

Dearest Muhammad Arif, I love you with all my heart, fiLlah, and I'll never be able to thank Allah enough for blessing me with you :)

You have been Allah's greatest gift to me, although I feel I am forever undeserving.
Allah has lend us to each other, so may this union bring us closer to Him and his forever Jannah.


We've started this baitulmuslim, and may we continue to build this baitulmuslim together...

Until Jannah, insyaAllah.
Ameen.



22nd September 2013.

Two days away from 9 months of marriage, and counting insyaAllah~


biiznillah~

p/s: Before anything happened sometimes my friends would tease me with him, one of them saying that usually the amir&amirah would end up getting married like her sis and brother-in-law. That was a few years earlier when we were just given that responsibility. I said, tak mungkin. Reject2. I guess you should never say never.

p/s2: Sometimes when some akhwats say how no one wants them, why not try putting some effort then ( I know some already have^_~), since there is an honorable way for us to find spouses while maintaining our dignity. Of course, everything starts with improving ourselves as an abid of Allah...

Sa’id Al-Bunany Rahimahullah mengatakan: “Dahulu aku bersama Anas dan ada anak perempuannya di sisinya. Anas berkata: “Datang seorang perempuan kepada Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi wa Sallam dan mengatakan: “Wahai Rasulullah apakah engkau berhajat kepadaku (untuk menikah)?”. Anak perempuan Anas berkata: “Betapa kurang rasa malunya, wa sauatah !! wa sauatah !! (ungkapan sedih ketika seseorang melihat sebuah perbuatan)”. Anas berkata: “Dia lebih baik darimu, dia menginginkan Nabi Sallallahu ‘Alaihi wa Sallam maka dia menawarkan dirinya padanya”. (Hadith Riwayat Bukhari)
Kata Syaikh Badruddin Mahmud Al-Aini : Kata-kata Anas Radhiyallahu Anhu kepada anak perempuannya, menunjukkan bahawa harus seorang wanita menawarkan diri untuk dinikahi oleh seorang lelaki yang soleh, dan diketahui bahawa wanita itu melamarnya kerana kesolehan dirinya, atau kerana kemuliaan dirinya, atau kerana nilai-nilai beragama yang wujud pada dirinya, dan itu tidaklah mencacatkan maruah wanita tersebut bahkan menunjukkan kepada ketinggian jiwa wanita tersebut. ( Umdatul Qari ala Syarh Al Bukhari )

For me, Islam empowers women in allowing us to choose her own spouses. If someone comes to her in offer of marriage and she is disagreeable, she can easily say no. So there is no difference vice versa. 
Marriage is no small thing... There are some things we can be shy about, there are some things we shouldn't be. 

We could easily wait, and who's to say there haven't been any to offer their hand, no? 
But choosing a spouse is like deciding our heaven and hell. If you feel that someone isn't right, maybe they aren't. As long as you have a valid reason in saying no... 

Anyway, there are a few other sources I've read, but am currently unable to find them, and laptop is in Bandung. InsyaAllah later...

So there goes my story.. Puas la hati korang yang nak tau cerita kan..? haha. gitulah ceritanya... 

Someone once said: "Marriage does not need love for a start. But blessing is."

Hopefully there's something beneficial somewhere. A little, if not much.

Until next time...

Currently 35 weeks pregnant, 35 days to go if baby follows the schedule ^_^
May Allah ease...
Pray for us, please?

Husnuzhon


Assalamualaikum.

Ya, mak buyung masih belum lupa yang dia ada blog. Maafkanlah saya -_-'

Harini terdetik untuk mencoretkan sesuatu di sini.

Betapa Islam itu benar-benar merupakan suatu cara hidup, bukan sekadar ritual. Dan betapa benda yang kita sangka kecil, yang kita sangka tak penting, itulah perkara yang dapat menentukan kita ke syurga atau neraka pada akhirnya. Kerana kesannya kepada diri kita, agama kita, dan hubungan kita dengan Allah.

Ya, itulah dia. Husnuzhon. Berbaik sangka dengan orang lain. Berbaik sangka dengan Allah.
Bila kita belajar, kita pun oh, okay. Sangka baik. Tetapi saat kita berhubungan dengan manusia lainlah kita akan diuji dengan kefahaman kita tentang suruhan Allah dan Rasul ini.

Cuba bayangkan jika dalam kepala kita sentiasa memikirkan yang buruk tentang orang lain.
Bila orang lain mengadu kepada kita tentang seseorang, jauh daripada menenangkan orang itu, kita api-apikan lagi. 'Memanglah, tengok jelah bla bla bla'.

Dan kita lupa, mungkin saja apabila kita tiada, orang itu mengadu pula kepada orang lain tentang kita.
Sukakah kita jika orang tersebut berbuat seperti kita?

"Memanglah, perangai macam tu bla bla bla"

Kadang-kadang, orang bercerita kepada kita bukan untuk mengumpat. Sekadar meluahkan, untuk menghilangkan rasa yang mengganjal dalam hati. Meminta nasihat, meminta ditenangkan.
Tapi kita ingat orang tu saja nak complain kat kita. Itu tanda orang tu tak puas hati.

Dah tu pulak, kita pergi kat orang yang menjadi subjek 'pengaduan' tadi, dan kita pergi kata, "Jangan ingat X tu diam maknanya dia suka apa kau buat. X lah yang bercerita semua pasal kau. Blablabla"

Akhirnya kita jadi batu api. Takde api pun sebenarnya, everything was just fine, tapi mungkin dalam diri kita ada 'api' yang tidak padam, kita nak sebarkan kat orang lain. Walhal everybody was okay before.

Kadang-kadang tak salah nak meluahkan. Tapi jadilah dewasa, cakap macam dewasa. Layan orang macam dewasa. Bukan budak-budak. Bukan untuk memperkecilkan. Bukan untuk jadi besar dan tunjuk 'oh aku lebih tahu dari kau.' Itu semua hanya menyakitkan dan menimbulkan kemarahan. Dan akhirnya semua menyesal.Tahukah kita, manusia ni macam boleh sense tau niat kita. Hati kita akan terpancar pada perbuatan kita. Kalau kita ikhlas, orang boleh rasa. Dan macam tulah sebaliknya.

Dah itu je nak cakap.

Kadang-kadang, benda kecil ni yang kita kena betul-betul amalkan.
Jadi qudwah (ikutan, contoh) yang baik. Dakwah bil hal itu jauh lebih berkesan dari dakwah dengan kata-kata.

Jangan suatu hari nanti kita menyesal bila semua orang dah meninggalkan kita.

Bersangka baiklah dengan orang lain.
Dan ajaklah orang lain untuk turut melakukan yang sama.

p/s: Doakan saya. Sudah hamil hampir 33 minggu...

p/s2: Jom hadam kisah Hasan Al-Basri di bawah:

Hassan al-Basri pada suatu hari melihat seorang pemuda sedang berasmara dengan seorang wanita, di tepi Sungai Dajlah. Bersama pasangan yang sedang asyi maksyuk itu, terdapat sebotol arak. Hati kecil Hasan al-Basri lalu berbisik: “Alangkah jahatnya orang itu dan alangkah baiknya kalau dia seperti aku!”

Pada masa sama, Hassan melihat sebuah perahu yang berada tidak jauh dari lokasi pasangan itu memadu asmara. Perahu itu dipenuhi air dan hampir tenggelam. Lelaki yang berasmara itu terjun ke sungai untuk menyelamatkan penumpang dalam perahu yang hampir tenggelam. Jumlah kesemua penumpang yang ada berjumlah tujuh orang.

Setelah bertungkus lumus, lelaki itu berjaya menyelamatkan enam orang, manakala seorang lagi masih belum dapat diselamatkan. Lelaki tersebut berada dalam situasi yang lemah dan hampir tidak lagi dapat berenang untuk selamatkan seorang lagi penumpang. Dalam nafas yang tercungap-cungap, lelaki itu menghampiri Hasan al-Basri.

Melihatkan wajah Hasan al-Basri, lelaki itu berkata: “Jika engkau memang lebih mulia daripada saya, maka dengan nama Allah, selamatkan seorang lagi yang belum sempat saya tolong. Engkau diminta untuk menyelamatkan satu orang saja, sedang saya telah menyelamatkan enam orang.”

Hasan al-Basri berusaha membantu, tapi beliau gagal menyelamatkan yang seorang mangsa perahu karam itu. Dengan rasa yang kecewa, lelaki berkenaan menjelaskan: “Tuan, sebenarnya wanita yang duduk di samping saya ini adalah ibu saya, sedangkan botol itu hanya berisi air biasa, bukan arak. Ini hanya untuk menguji tuan.” Mendengarkan penjelasan itu, Hassan al-Basri berkata, “Kalau begitu, sebagaimana engkau telah menyelamatkan enam orang tadi daripada bahaya tenggelam ke dalam sungai, maka selamatkanlah saya daripada tenggelam dalam kebanggaan dan kesombongan.”

 Hasan al-Basri sedar bahawa beliau sebenarnya dilanda buruk sangka terhadap lelaki yang berdua-duan di tebing sungai tersebut. Tanpa mencari fakta sebenar, beliau telah membuat prasangka yang keterlaluan. Bagaimanapun, setelah menyedari prasangka buruk itu, Hasan al-Basri segera berusaha memperbetulkan kesilapan. Lelaki yang disangka buruk itu kemudiannya menjawab: “Mudah-mudahan Allah mengabulkan permohonan tuan.”

Sejak dari peristiwa buruk sangka itu, Hasan al-Basri berubah. Tidak membuat praduga keterlaluan dan sentiasa merendah diri. Dia sedar, dirinya adalah makhluk biasa yang tidak sempurna dan sentiasa berbuat salah.



Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

Pertolongan

Bismillah.

Alhamdulillah... berpeluang lagi untuk mencoret sesuatu di sini. Entah kenapa... saya merasakan agak payah untuk membuka blogger. Terlalu lama masa yang diambil untuk loading, sehingga terkadang saya membatalkan saja hasrat untuk meng'update' sesuatu di sini.

Ramadhan tinggal beberapa hari saja lagi... sekitar dua minggu. Subhanallah, tak terasa cepatnya waktu berlalu. Waktu yang sama tahun lalu, saya menunggu waktu menjadi tunangan orang ^_- 

Baru-baru ini dalam liqo' kami berkongsi tentang fiqh puasa bagi wanita memandangkan Ramadhan semakin hampir... dan ada dibahas tentang puasa bagi wanita yang hamil dan menyusui. Saya tidak berhasrat untuk berkongsi di sini, namun sewaktu perbincangan itu terasa sangat betapa halusnya Allah menyusun segala urusan hambaNya... dan betapa lembutnya Dia dalam menetapkan hukum.. Sungguh, manusia itu akan sungguh-sungguh rugi apabila meninggalkan Allah dan kehendakNya dalam segala urusan...

:')

Saya juga masih belum tahu bagaimana nasib saya Ramadhan ini... 
Dengan gastrik yang saya ada, dan 'serangan lapar' yang datang beberapa jam sekali... dan memikirkan nutrien yang diperlukan oleh si kecil yang semakin rajin menendang-nendang perut saya ini... tentang beratnya yang harus naik, kerana pembesarannya akan bertambah cepat selepas ini... 
Apakah mampu saya berpuasa tahun ini? Kita tunggu dan lihat nanti... Allahul Musta'an.

Dua tiga menjak ini juga, ada beberapa perkara yang saya rasa agak menekan jiwa. Tentang bilakah secara tepatnya saya akan graduasi... tentang si kecil dan segala urusan berkenaan kelahirannya... apakah saya bakal melahirkan di Malaysia atau Indonesia...  Persoalan yang sehingga kini saya masih belum punya jawapan untuknya. Allahu... Tadi sewaktu pemeriksaan rutin kehamilan pun saya ditanyakan soalan yang sama. dan sukar untuk percaya jawapan saya saat ini masih 'saya tidak tahu'. Moga Allah tuntut saya dan suami untuk melakukan keputusan yang terbaik...

Jika saya membuat keputusan untuk melahirkan di Malaysia, maka kami akan berpisah sementara... 
Sesuatu perkara yang susah untuk dibayangkan, sedangkan seminggu berjauhan pun semuanya seperti serba tidak kena :) 
Sedangkan salah satu sebab saya bersetuju menikahinya ialah kerana saya tidak mahu pernikahan jarak jauh.  Bukan mempersoalkan keputusan orang lain, cuma merasakan inilah yang terbaik untuk saya. Sentiasa ada orang yang menemani...

Takpelah. Doakan yang terbaik untuk kami ya...

Semoga persoalan yang masih belum pasti akan akhirnya menemui kepastian. Sungguh, saya sudah sangat penat sebenarnya. dan saya pasti yang lain juga merasakan yang sama...

In the end, Allahul musta'an...

Hanya kepada Allah kita mohon kekuatan dan pertolongan dalam segala urusan kita...

Yakin! 

:) senyum. 

p/s: Saya berasa sangat gumbira untuk seseorang. Walaupun jauh di mata, tetap dekat di hati :)
p/p/s: Sedang mula memikirkan nama ^_^ Ada cadangan?

Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

Scribblings.

Assalamualaikum!
A cheery greeting after such a long hiatus...
Yes, after being such a drama queen in my last post, I can now say that alhamdulillah, we've past the hardest stages, being the first trimester...alhamdulillah.

...and yes, that means I am pregnant even though I was worried 'coz my tummy wasn't getting big --"

I am now 18 weeks along... but we don't know yet if it's a boy or a girl..... waiting for my next antenatal checkup tomorrow ^_^ hopefully we can find out.

Sometimes, it just hits me how my life has changed so fast, and how far my single years seem now.

How finding out I was pregnant was such a blessing because I did have my doubts, since I had close relatives who were unable to conceive, or had to wait so long to get an offspring... Although I do doubt that it's mainly because of inadequate nutrition, wallahua'lam... only Allah knows best. 

Anyhow, my days in surgery posting are almost coming to an end. Tomorrow I'm having my final exams, OSCE. There are 9 stations, but we only have to enter 3. Make dua for me, please?

I feel like my writings have become rustic. I've only been writing about what's been happening in my life, post-BM. Like my blog has become a marriage blog >.< 

But I guess that's okay, because life is after all our biggest tarbiyah. Whatever Allah puts us through, He will always make us prevail... As long as we remain steadfast and have complete trust in him...

Ramadhan's coming soon... Let's increase our momentum for this once in year ibadah marathon...

My first Ramadhan as a wife and final one before becoming a mother. 

May Allah ease everything....

p/s: My sister and two of my sisters-in-law are pregnant too! SubhanaLlah.. That makes four of us. 
My father is gonna be sooo happy^_^
My sister's having a boy. Hopefully my curiosity will end tomorrow! 

Until next time insya Allah, truthfully I have so much to write about... but everything has it's time and place. ;)


Have a nice day, filled with His barakah and love~


Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

2+1?

Assalamualaikum...

A sister told me the other day when I visited her that she hasn't opened my blog in a while, so she didn't know what I've updated in my blog. And when she did, she found out that I haven't -.-' ('Aik, takde pape pun?')

Yes... Sometimes I just don't feel the 'umph' to write. and if your heart isn't there... What's the use of you doing it.

I've been sick these past 2 weeks plus. Everyday, my stomach hurts so bad and it affects my mood. I'm tired all the time. Exhaustion sets in eventhough I haven't done anything. Although, there may be a lot of activity growing on inside me...

Because the test I took told me that...

I'm pregnant.

Subhanallah. 

We found out the night before I went to Garut.
We were almost completely sure about an hour before I left.
-Yes, that's where I am now, though I do return every weekend.-
and we confirmed it the next week at a clinic after a daurah I went to.
(eventhough technically, the same test is done in the early stages)

But albeit all that, even until now, the reality hasn't set in. 
and deep down, I am sooooo afraid.
Every little thing worries me.
I don't feel pregnant, besides from my tummy making me queasy 
(it could just be due to my dyspepsia)

Allahu

I'm so anxious and I feel so helpless
but all I can do is pray
that everything is fine
that this little tadpole is growing just fine
please, please be fine

and only when this happens, when I am totally in the dark... do I fully realize...

only unto ALLAH we rely on...



:'




okay, I am out of words...

Please make du'a for me.

InsyaAllah, come what may, it is for the best.


InsyaAllah.

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ

Sesungguhnya orang-orang yg mengatakan: "Tuhan kami ialah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka dgn mengatakan: "Janganlah kamu takut & janganlah merasa sedih; & gembirakanlah mereka dgn jannah yg telah dijanjikan Allah kepadamu".



Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

Garut

Keimanan kita sentiasa akan diuji.
Dan aku yang mengaku Allah sebagai Tuhan dan Muhammad sebagai nabi dan utusanNya, pasti akan diuji tentang kesaksian itu kan?

Sebetulnya Garut adalah tempat terakhir yang aku mahu pergi. Tapi rasa hati kuat mengatakan memang Allah akan campak aku jauh-jauh... dan memang terbukti benar. Apapun, mungkin inilah cara Allah mengabulkan doa agar memberikan aku tempat yang terbaik. Siapalah kita untuk menguji tiap keputusan Sang Pencipta bukan?

5 minggu, atau efektifnya 4 minggu di sana, moga ada kebaikannya di sana. Yakin, Allah bersama sangkaan para hambaNya...


Sebelum ini, gusar juga apabila Allah terlalu mudah mengkabulkan doa, mempermudah bermacam urusan dunia dan akhirat. Bukan tidak bersyukur, cuma bimbang, ianya kerana Allah tidak suka mendengar permintaan hambaNya ini dan terus kabulkan :S

Begitulah para sahabat radiyallahu anhum ajmain.

Saat tiada kesukaran dan kesusahan dalam hidup mereka, mereka malah menangis... kerana takut Allah sudah tidak mencintai mereka, lantas tidak lagi membebani mereka dengan ujian...

Padahal kita, menangis berhari-hari kerana ujian yang Allah timpakan...

Masih jauh kita daripada mereka... dan aku, lebih jauh lagi.

Dekatkanlah aku kepada mereka ya Allah!


Titipkanlah doa buat saya, ya?



Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

Sabar dan teguh

Khabab datang menemui Rasulullah Saw. yang sedang beribadah di Ka'bah. Ia mengadukan ketidakmampuannya menghadapi penyiksaan yang bertubi-tubi : "Wahai Rasulullah, bukankah kita berada di atas kebenaran?! Lalu mengapa Allah tidak segera memberikan kemenangan? Khabab mendesak Rasulullah untuk segera berdo'a kepada Allah, meminta kemenangan.


Mendengar keluhan Khabab, wajah Rasulullah memerah, beliau berkata: "Sesungguhnya orang-orang yang beriman sebelum kalian, ada yang ditanam hidup-hidup separuh badannya, lalu kepalanya digergaji hingga terbelah menjadi dua bagian. Ada pula yang disisir kepalanya dengan sisir besi yang dipanggang dengan api, hingga tulang dan otot kepala mereka kelihatan, tapi hal itu tidak membuat mereka meninggalkan agama dan keyakinannya. Demi Allah, sungguh akan datang suatu masa di mana para pengendara bisa berjalan dari Shan'a ke Hadramaut, tidak merasakan takut selain pada Allah dan serigala yang akan menerkam gembalaannya, tapi kalian tergesa-gesa."


Membaca kisah ini buat kali pertama, memang membuat hati kita tersentap. 
Berapa kali kita merintih dan berdoa meminta sesuatu kepada Allah, namun Allah menangguhkan permintaan kita?
Dan seberapa besar sangatkah masalah kita apabila dibandingkan dengan ujian yang menimpa orang-orang yang telah mendahului kita?

Benarlah kata Rasulullah... kita sering tergesa-gesa.

Kita menyangka iman kita sudah cukup mantap, lalu kita marah apabila permintaan kita tidak langsung dikabulkan.
Kita marah kepada Allah dan bersangka macam-macam, sedang kita lupa bahawa Allah lah sebaik-baik Perancang.

Sedikit penjelasan tentang hadith di atas;

"Dalam menjelaskan hadith tersebut, Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin mengungkapkan, (hadith) ini merupakan isyarat perihal wajibnya bersabar kala menghadapi ujian dalam menunaikan agama.
(Syarhu Shahih Al-Bukhari, 9/356)
Sesungguhnya sikap sabar kepada Dzat Allah dalam menghadapi cobaan merupakan salah satu sebab (seseorang) masuk syurga, kerana sesungguhnya makna ayat (dari surat Al-Baqarah: 214) yaitu bersabarlah kalian hingga kalian masuk surga."
(Tafsir Al-Qur’an Al-Karim)

Bak kata omputih, "Rome wasn't built in a day..."

Sifat sabar itu suatu kewajipan buat seorang muslim... Untuk membina suatu bangunan pun mustahil dapat dibina dalam masa sehari bukan ?

Dan sekecil mana pun permintaan dan kemahuan kita, ingatlah dan tanamkanlah dalam hati...yang berhak untuk menunaikannya hanyalah Allah Ar-Razzaq..

Kewajipan kita hanyalah berikhtiar... Dan selanjutnya, kita serahkan kepada Allah, yang sudah pasti membagi-bagikan rezekiNya kepada setiap makhlukNya... Siapalah kita untuk mempersoalkan Allah yang mentadbir seluruh alam ini, yang Maha Berdiri Sendiri... ?

Jadi tanamkanlah kekuatan sabar dalam diri kita. Menjaga hati kita dengan sentiasa mengekalkan segala sangkaan yang baik terhadap Allah... Dan dari hati yang bersih dan sentiasa positif itu lahirlah semua yang positif insyaAllah...

Hanya dengan begitulah baru memungkinkan kemenangan dalam dakwah... Islam pasti... Pasti menang di akhirnya... Pengakhiran yang kita tidak tahu kapan munculnya...

Sedikit perkongsian dari karya Al-Munthalaq- Ahmad Rasyid

"Untuk menyelesaikan permasalahan dunia Islam pada hari ini, tidak perlu kepada berpindahnya bilangan yang besar dari mereka yang lalai dan menyeleweng kepada berpegang teguh dengan Islam..tetapi apa yang diperlukan adalah MENYEDARKAN mereka yang sudah pun berpegang dengan Islam, membangkitkan KESUNGGUHAN mereka dan memperkenalkan mereka kepada jalan amal dan fiqh dakwah.Masih ramai dari kalangan orang-orang mukmin, bilangan mereka sudah mencukupi untuk menegakkan kebaikan yang kita cita-citakan, tetapi dengan syarat apabila mereka mengenali TAJARRUD, zuhud terhadap dunia, menjauhkan diri dari fitnah, sabar atas segala mehnah dan memahami seni memimpin ummat"


Namun kemenangan itu datang dari jiwa yang kuat... Dan masakan jiwa yg teguh itu didapatkan jika usaha mendapatkan sabar itu kita tidak usahakan.

Maka apa saja mehnah yang menimpa kita dalam kehidupan ini, tidak mungkin tidak Allah menyelitkan tidak sedikit hikmah dan kebaikan di sebaliknya... Begitulah tanda kecintaan Allah kepada kita.

Terkadang kesempurnaan itu kita terlalu sering kejar... Sehinggakan kita lupa bahawa kita juga manusia. Kita ada kelemahan, kita punya kekurangan...

Dan sebenarnya dari kelemahan-kelemahan kita itulah Allah mahu mendidik kita.

Yakinlah...Bersabarlah... Dan teguhkanlah hatimu. Setiap sesuatu ada waktunya. :)


Iman seorang mukmin akan tampak di saat ia menghadapi ujian. Di saat ia totalitas dalam berdoa, tapi ia belum melihat pengaruh apapun dari doanya. Ketika, ia tetap tidak merubah keinginan dan harapannya, meski sebab-sebab putus asa semakin kuat. Itu semua dilakukan seseorang karena keyakinannya bahwa hanya Allah saja yang paling tahu apa yang lebih maslahat bagi dirinya. Ia yakin bahwa dengan ujian itu, Allah ingin melihat tingkatan kesabaran dan keimanannya. Ia yakin bahwa dengan keadaan itu, Allah menghendaki hatinya menjadi luruh dan pasrah kepada-Nya. Atau, boleh jadi melalui ujian itu, Allah menghendaki dirinya untuk lebih banyak lagi berdoa sehingga ia lebih dekat lagi dengan-Nya melalui doa-doanya.
(Shaidul Khatir)


Wallahua'lam. Segalanya kembali kepada persoalan dan kualiti iman dalam diri kita...
Jagalah Allah, jagalah Islam, jagalah iman dalam diri, insyaAllah semua pengakhirannya baik-baik belaka.

Tetap semangatlah wahai pemuda!

Before & After

Dulu, sebelum memulakan clinical di Bandung dan mendapat tahu ada sahabat rapat yang bakal berkahwin, sejujurnya saya (kami sebenarnya) sangat marah kepada lelaki itu. Bukan marah sebenarnya, geram mungkin kerana dia bakal 'mencuri' sahabat itu dari kami...

Dan ketika saya memberitahu orang yang saya bakal menikah juga, adalah seorang dua yang memberikan respons yang sama... >.~

Pada waktu itu saya cuma mengatakan, (lebih kurang, tetapi inilah yang ingin saya sampaikan sebenarnya)
Walaupun saya sudah menikah, itu tetap tidak merubah apa-apa... Saya masih orang yang sama... saya masih ada di dunia ini belum ke alam lain lagi><... dan walaupun mungkin ada beberapa perubahan dalam hidup, ukhwah kita tidak berubah hanya disebabkan status yang berubah itu...

Dan sememangnya, setelah nikah pun rutin hidup tidak berubah terlalu banyak... Jika sibuk menjadi alasan kurang bertemu dengan sahabat-sahabat dan adik-adik, sibuk itu memang biasa ada dalam hidup hatta sebelum nikah pun. Beberapa kali perancangan terpaksa dibatalkan hanya kerana jadual koas yang tidak memungkinkan.

Hmm.. untuk apa saya tulis ni sebenarnya..errr

Apa yang ingin saya sampaikan, hidup tidaklah berbeza mana... cumanya sahabat-sahabat mengusik dengan memanggil saya 'Puan' er masih terasa aneh dengan panggilan itu. he. Selain itu, apa yang saya rutinkan sebelumnya tetap saya cuba kekalkan dan tambahkan mengikut kemampuan...
dan alhamdulillah suami juga memahami siapa saya dan memudahkan segalanya...
( saya sangat beruntung :D )

Mungkin saya menulis ini kerana merasakan orang lain yang berubah setelah status saya berubah. Ataupun mungkin kami cuma sama-sama sibuk dalam kehidupan ini... mungkin.

Doa saja yang dipanjatkan moga Allah menjaga semua orang yang saya sayang baik-baik... Menghebatkan mereka, walaupun saya kurang dapat berperanan secara aktif lagi.

Sungguh, antara kelemahan diri saya ialah kurang berbaik sangka dengan orang lain lebih-lebih lagi yang tidak saya kenali... dan saya rasa sangat tertampar dengan kisah seorang sahabat...

Yang mana pada suatu hari, Rasulullah mengatakan kepada para sahabatnya, 'Akan hadir di antara kalian seorang calon penghuni syurga...' 

Para sahabat pun bertanya-tanya dalam hati, siapakah orang istimewa yang dimaksud Rasulullah ini?. Dengan rasa berdebar-debar mereka menunggu kedatangan orang tersebut. Semua mata memandang ke arah pintu. Tidak berapa lama kemudian, seorang lelaki melenggang masuk masjid. 

Para sahabat hairan, inikah orang yang dimaksud Rasulullah? Dia tak lebih dari seorang lelaki dari kaum ansar (orang kebanyakan). Dia tidak termasuk di antara sahabat utama. Dia juga bukan dari golongan tokoh Quraisy. Bahkan, tidak banyak yang mengenalnya. Pun, sejauh ini tak terdengar keistimewaan dia.

dan kejadian ini berulang sehingga tiga kali, sehinggakan salah seorang sahabat yang bersama Rasulullah sallallahu alaihi wasallam ketika itu berasa panasaran (curious) dan akhirnya, dia berjumpa sahabat tersebut dan mengatakan bahawa ingin berziarah dan tidur di rumahnya... dan sahabat itu pun tidur di rumahnya selama tiga malam, namun tidak mendapatkan suatu keanehan pun. Tiada amalan hebat pada pandangannya yang baginya melayakkannya masuk ke dalam syurga...

Akhirnya, sahabat itu pun pun berterus terang akan maksudnya bermalam. Dia bercerita tentang pernyataan Rasulullah SAW. Kemudian dia bertanya,“Wahai sahabatku, sesungguhnya amalan istimewa apakah yang kau lakukan sehingga kau disebut salah satu calon penghuni syurga oleh Rasulullah? Tolong beritahu aku agar aku dapat mencontohimu”.

 Lelaki itu menjawab,” Wahai sahabat, seperti yang kau lihat dalam kehidupan sehari-hariku. Aku adalah seorang muslim biasa dengan amalan biasa pula. Namun ada satu kebiasaanku yang boleh kuberitahukan padamu. Setiap menjelang tidur, aku berusaha membersihkan hatiku. Kumaafkan orang-orang yang menyakitiku dan buang semua iri, dengki, dendam dan perasaaan buruk kepada semua saudaraku sesama muslim. Hingga aku tidur dengan tenang dan hati bersih serta ikhlas. Barangkali itulah yang menyebabkan Rasulullah sallallahu alaihi wasallam menyatakan demikian.”

Kadang-kadang, kita sangkakan bersangka baik itu suatu yang simple. Namun amal yang kecil itu boleh menjadi amal yang sangat besar, hanya kerana keikhlasan kita... dan begitulah contoh di atas.

Moga saya dapat bersihkan hati saya dan sentiasaaa menanamkan sangka baik sesama saudaraku. 
Sememangnya ini susah, apatah lagi hati perempuan begitu halus... 

T_____T
Allahu~~~~ doakan saya...


.


p/s: Hari ini genap sebulan berumahtangga. Alhamdulillah. Moga rumahtangga kami sentiasa diberkati Allah, dan perkahwinan ini menghebatkan kami sebagai seorang hamba dan khalifah di muka bumi Allah ini.
Ya Allah, Engkau permudahkanlah segalanya...

*maaf masih mode menulis tentang RT , ini entry curhat sebenarnya,hu. Apapun, tanamkan kuat-kuat dalam hati, apa saja aturan Allah itu pasti yang terbaik! 
(walaupun terpaksa dicampak family medicine di tempat yang jauh selama sebulan, .................... )

Betapa lemahnya saya.... Hanya Allahlah sumber kekuatan sebenar. 

Maka, rapatkanlah diri dengan Allah... supaya dalam apa keadaan sekalipun, kita sentiasa merasakan ianya sebagai suatu cara Allah menzahirkan kasih sayangnya... dengan memberikan ujian sebanyak-banyaknya......
insyaAllah!

Wassalam~  :)

Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~


Ibn 'Uthaymeen:
 "Marry a religious woman. She will neither abuse your right nor reveal your secret and she will take care of your property and your child in the best way." (Sharh al-Bukhari, Nikah, 2)
Ya Allah, please, make me a religious woman......
T_T





~~~~(teringin untuk menulis tentang isteri vs dakwah vs futur(?) ) Moga diizinkan.~~~~

Nikah Fever

Bismillah.

Alhamdulillah, setinggi-tinggi syukur dipanjatkan kepada Allah atas segala kurniaanNya. Terasa sungguh kerdil diri ini berbanding segala kekuasaanNya... Sungguh, Allah Maha Pemurah, tidak pernah putus-putus mengurniakan nikmat dan rezeki walaupun makhluknya masih jauh daripada jalan yang diredhaiNya...

Sudah hampir sebulan hidup dengan gelaran isteri. Sungguh, tidak susah menjadi isteri kepada suami yang satu itu :) Alhamdulillah bi ni'matihi tatimmussolihat~! Moga redha Allah sentiasa ada dalam perjalanan kami, dengan niat yang sentiasa dan sentiasa diperbaharui kerana dan hanya keranaNya... dan moga Allah menjadikan kami suami isteri yang soleh dan solehah.. ameen...

Agak panjang mukadimah ye.

Tulisan kali ini, saya rasakan agak penting untuk disentuh. 


Nikah feverrrr aka bahasa gaul Indonesia, G.A.L.A.U.

Kita tengok dulu ya definisi galau apa sebenarnya?

ga·lau - kacau tidak keruan (pikiran), gundah

Namun biasanya apabila digunakan dalam bahasa seharian di Indonesia, sering dikaitkan dengan rasa galau disebabkan jantina yang berlainan, keinginan untuk menikah. Lebih kurang.

Biasanya begitulah. Apabila ada perkahwinan di kalangan senior-senior, maka setiap kali itulah muncul nikah fever ini... hu.

Di Bandung ada beberapa sahabat perjuangan yang sudah menikah juga, bahkan lebih lama usia perkahwinan mereka. Dan memang kami ada berbincang sesama akhwat, tentang fenomena yang mula muncul ini. Sehinggakan muncul rasa bimbang apabila merasakan ianya sudah agak berlebihan di saat mungkin belum tiba masa yang tepat untuk mula memikirkan tentang urusan ini... 

Suami juga ada menyebutkan perkara yang sama, bahawa ikhwan akhwat sekarang sudah terlalu galau, hingga setiap perkara ingin dikaitkan dengan perkahwinan...

Sekiranya kita mengetahui... pernikahan itu adalah sesuatu yang sangat suci, dan nikah merupakan mitsaqan ghaliza (perkataan yang berat) sehinggakan kita tak mungkin membicarakannya dan memikirkannya melainkan dengan persiapan yang selayaknya, dengan bekal yang secukupnya.

Sememangnya, diri ini juga pernah menghadapi saat-saat itu pastinya:) namun kini sudah mendapat ubatnya..

Apapun, betapa pentingnya pernikahan itu kepada dunia dan akhirat kita, sehinggakan persiapan sebelumnya  harus kita persiapkan sebaiknya...

Dan saya khususkan tulisan ini buat muslimah-muslimah, akhwat-akhwat, adik-adik di sana.

Pasti, kita inginkan sosok lelaki yang boleh menjadi pembimbing kita, kita dambakan ikhwah yang hebat untuk memayungi perjalanan kita di dunia ini (wah)...

Namun...

Sebagaimana pula persiapan kita untuk menjadi akhwat dambaan yang tidak pantas untuk ditolak oleh ikhwah di luar sana? Ya, persiapan diri kita... Itu yang lebih dan paling penting... 

Bagaimana aurat kita... 
Sudahkan dijaga sebaiknya dan bebas dari segala tabarruj jahiliyah...
Aurat seorang muslimah itu, jumhur mengatakan seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan...
dan bukanlah sekadar pakaian, namun percakapan, intonasi, dan boleh saya katakan secara ringkas, semuanyalah tentang diri kita. Saat kita mula keluar rumah, syaitan sudah menghiasi kita. +.+

Bagaimana pergaulan kita. 
Sudah kita menjaga sebaiknya pergaulan dengan lelaki ajnabi baik lelaki itu sekadar teman sekuliah, adik junior, abang senior tempat kita meminta nasihat (T______T ini parah) 
Sudahkah wahai akhwat solehah, kita menjaga maruah diri kita sebagai seorang wanita sebaiknya dengan penuh hati-hati? Kerana syaitan tidak pernah menggoda kita dengan main-main melainkan dengan penuh kesungguhan... Setiap gurauan, setiap senyum yang kita lontarkan... dan ini sama juga buah ikhwah..

Saya kira, bercakap dengan lelaki dan perempuan itu memang berbeza, dan naluri kita kadang-kadang tertarik untuk lebih sering mencari lelaki... Kerana itu Allah menyuruh kita bernikah sekiranya mampu, dan jika tidak, berpuasalah. Bersabarlah menanti saat Allah memberikan pendamping buat anda, menjadi teman baik untuk mendengar segala permasalahan anda.

Tidak cemburukah kita dengan bidadari di syurga yang diri mereka sangaaat terjaga, dan segala keindahan mereka disimpan kelak untuk yang selayaknya mendapatnya di syurga kelak? 

Sibukkanlah dirimu
Sebelum tiba masa yang ditentukan itu, wahai muslimah solehah... sibukkanlah dirimu dengan perkara-perkara yang bermanfaat untuk akhiratmu..

Sibukkanlah diri dengan pelajaran, dengan dakwah, dengan segala isu yang melanda umat Islam sekarang...

Biar diri kita tidak disibukkan dengan diri kita. Kerana siapalah kita? Bukan siapa-siapa.

Tetapi biar kita disibukkan oleh hal-hal besar, yang dapat membina diri kita sebagai muslimah yang mendambakan gelar solehah :) 
Sibukkanlah diri kita dengan usrah, dengan dakwah, dengan ilmu, dengan tarbiyah, dengan keluarga, dengan akhwat yang lain. Biar kita menjadi muslimah hebat.

Dan nikah itu bukan untuk diri kita, tetapi untuk Allah, untuk ummah.

Masih ingat kisah Ummu Sulaym? Hebatnya beliau, hinggakan kesemua anaknya menjadi hafiz al-Quran... anaknya Anas bin Malik diserahkan kepada Rasulullah yang akhirnya menjadi periwayat hadith yang terkemuka...

Masih ingat wanita solehah, yang kalimah toyibahnya didengari khalifah Umar Al-Khattab, yang akhirnya menikahkan wanita itu dengan anaknya... dan dari keturunan mereka lahirlah khalifah Umar bin Abdul Aziz...

Subhanallah, sangat hebat wanita-wanita ini.
Dan kita sudah sangat jauh daripada mereka....
Tidakkah kita ingin mencontohi mereka? Cemburu dengan kesolehan mereka...
Syurga itu sudah dijanjikan buat sahabah dan sahabiyah... 
Radhiyallahu anhum waradhu anh.
Allah redha kepada mereka dan mereka redha kepada Allah dan dirakamkan dalam al-Quran...

Kita, kesudahan kita masih belum pasti.
Bahkan, untuk mengatakan kita masih bernafas pun belum tentu.. apatah lagi hari-hari seterusnya.....

Sedikit perkongsian dari sahabiyah yang mengikuti k-Fiqh wanita;

"Wanita mesti jadi seperti pohon tauhid (laailaahailallah), apabila mantap tauhidnya inshaAllah iakan menjadi dahan yang akan dipaut... Mempunyai pegangan yang kukuh, inshaAllah akan dapat melahirkan dan membangunkan agama, keluarga, dan masyarakat.. 
Untuk menjadikan pohon tauhid, wanita perlu: 1. Ilmu pengetahuan, 2. Istiqamah 3. Tazkiyatunnafs (penyucian hati/ diri), jauh dari sifat-sifat mazmumah dan hiasi diri dengan sifat-sifat mahmudah."

Moga Allah memberikan kita iman yang mantap!

Moga Allah mengurniakan kita istiqamah dan memudahkan jalan kita ke syurgaNya...

Moga Allah mempermudahkan segala urusan kita...

Moga kita termasuk golongan orang yang diredhaiNya...



"Wahai isteri-isteri nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain... seandainya kamu bertaqwa." 
Surah Al-Ahzab, ayat 32 :


insyaAllah :)



Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang