Jahil

Kadang-kadang, (selalu sebenarnya) rasa terlalu susah nak singkir sisa-sisa jahiliyah dalam diri.
Oh if you only knew hard dark my life was back then... T_T

Tapi itulah. Semua orang akan lalui. Bukan semua, tapi orang-orang yang Allah pilih untuk mendapat taufiq & hidayahNya. Ya Allah bersyukur sangat T___T


Hidayah, sebenarnya mudah untuk kita dapatkan. Tapi taufiq itu, kekuatan untuk beramal memang totally datang dari Allah. Kalau Dia tak gerakkan hati kita, tang tu jugaklah kita.


Sebab tu kena selalu doa


Ya Muqallibal Qulub, thabbit qalbi 'ala deenik


Hati kita berada di antara Dua JariNya.... begitu mudah untuk berbolak-balik.

Hmm..

Masih ada beberapa benda yang saya rasa susah nak kikis dalam diri. Suami selalu pesan, jangan ****

Hu, lemahnya diri T__T
( Suami selalu rasa rendah diri, dan mengatakan saya jauh lagi pandai dari dia,bla2, but he doesn't know how much I look up to him on a lot of things, his strong sense of principle and how he acts on them,oh.. ) 

Betapa diri masih sangat jauh dari hadith nabi:



“Di antara tanda kebaikan keIslaman seseorang: jika dia meninggalkan hal-hal yang tidak bermanfaat baginya.” - HR Tirmizi

Masa yang banyak itu amanah.

Semua perkara yang kita buat akan dihisab nanti.
dan bila cuti lama kat Malaysia ni, apalah yang aku dah buat?

Semalam baca dalam surah al-Haqqah

Orang yang menerima kitab amalannya dengan tangan kanan akan kata:


"Sesungguhnya aku yakin, bahwa sesungguhnya aku akan menemui hisab terhadap diriku." - Surah Al-Haqqah:20

dan akhirnya, tempat mereka di syurga.


Akhiratlah tujuan kita sebenarnya. Tapi menimbulkan rasa benar-benar yakin hingga menggerakkan kita untuk beramal, adakah kita dah capai benda tu...


?


Peluang untuk mengubah diri sentiasa ada.


Yang penting banyakkan berdoa pada Allah, jadikanlah kita benci untuk kembali kepada kekufuran setelah datangnya iman.


Kufur, maknanya sangat luas... Bukan sekadar kafir yakni tidak percaya kepada Allah.

Lawan kufur itu syukur...

Gunakan segala nikmat yang Allah bagi dengan sebaik-baiknya, itulah syukur.


Kadang terasa, untuk sabar dan menelan kemarahan pun suatu yang cukup payah untuk kita. 

Macammana pulaklah dengan syukur? Allahu akbar...

Moga Allah selalu bantu kita, tuntun kita, kembalikan nikmat halawatul iman dalam diri kita (saya) . Amin...


Iman: lebih manis dari gula-gula


Tiga (perkara) yang apabila ada pada diri seseorang, ia akan mendapatkan manisnya iman: Allah dan Rasul-Nya lebih dicintainya dari selain keduanya. Dan siapa yang bila mencintai seseorang, dia tidak mencintai orang itu kecuali karena Allah ‘azza wajalla. Dan siapa yang benci kembali kepada kekufuran seperti dia benci bila dilempar ke neraka”. - HR Bukhari


p/s: Mohon doakan, proses akhir kehamilan hingga persalinan saya dilancarkan, ibu dan anak selamat... 

Mohon dihalalkan semuanya sepanjang perkenalan kita. Moga kita berjumpa di syurga kelak! :)
Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

2 Responses so far.

  1. bila masa komen ni...haha dan 2014 baru perasan

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang