Kesiannya...

Sedihnya hatiku..
Malam kelmarin, mase tengah syok bace slide [ececeyh, rajinla tu=p] kat computer… tetibe je terdengar bunyi kucing mengiau kat luar bilik.. kuat pulak tu.. bunyinya mcm anak kucing yang aritu ada kat depan bale 2 tu… daku pun dengan excitednya keluarlah tengok apa yang terjadi kat luar…
Rupa2nya betulla anak kucing tu naik atas n tengah bising mintak makanan kat seorang hamba Allah ni… tapi malangnya tidak dilayan oleh hamba Allah tersebut… huhu… Kucing itu yang mungkin sudah mengenaliku sebab hari tu dah penah bagi die mkn [ataupun die mmg terlalu lapar sampai nmpk je orang lain terus nk mintak makan kpd org tersebut juga=p] terus la berlari [kucing reti berlari ke?hehe] ke arahku… alalala, siannya la tengok die camtu.. dahla kaki depan kiri die macam terpele’ot, blh lari2 lagi semata-mata sebab lapar… daku mmg x sampai hati tgk kucing mcm tu… dahla macam terbuang je, mana la mak die pegi..patutnya kecik2 mcm tu menyusu dgn mak je…isk.. rasa mcm nk nagis je tgk.. [emo la pulak…=p]
Daku pn amikla roti yang ada kat bilik tu n cubit kecik2 n bagi kat die.. n die pn makanla dengan lahapnya…huhu.. pastu dah lama2 tu die mcm mls dh nk mkn..yela, roti tawar je kn.. mane ade rasa sgt pn.. tp sebab itu aje yang ade, bg jela ape yang ada.. tp die mcm xnak dah… tp dipaksa jugak die makan sbb kurus sangat… n last2 die pn sambung makan.. lepas tu bagi minum air kosong je.. n die pn minum la dgn lajunya.. isk.. kesian btl tgk kucing tu.. [kucing tu, kucing tu. Xde name ke? Hehe..tgh pkir nk bg nama ape kt dieJ ]
Time tu teringatla dgn kucing ku nun di Malaysia, Jack.. Dulu kalau Jack mintak makan je, selalu je malas nak layan sbb rasa mcm die baru je mkn kejap td, skrg nk mintak mkn lg.. “Ee ngada2 Jack ni, dah gemuk pn nk makan lg” huhu.. Rasa bersalah pulak buat mcm tu kt die dulu.. ha.. tula manusia.. dah terhantuk baru nk tengadah..cewah. Nak tunggu benda tu dah xde dpn mata, baru nk igt.. tula manusia. Selalunya kita x pernah hargai apa yang ada depan mata kita, n take for granted mcm tu je.. Bila dah xde, baru la nk terkenang-kenang, nak teringat-ingat.. Nape mesti camtu ek?
p:s/ Rindu bnar pd kucing2 ku, esp Jack! kalau balik Msia nk peluk die puas2! Rindu jugak kat adik2 sepupuku, esp Ili Diana. isk. Rindu Msia! bila la blh jmpe mereka lg…

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang