What's taking you so long?

Salamullah alayk~

-------- 
ini adalah rentetan daripada entry ' who are you?'
---------

Sekarang sedang menikmati cuti semester yang paling pendek di dunia selama 1 minggu.
Ok sangat exaggerate. Bersyukur2 -_-"

Sedang berehat di rumah temanku di Jakarta, tiba-tibateringat tentang 'sharing' bersama teman2 caspel [nama glamour casa pelangi] usai sahaja maghrib setiap hari.
Setelah selesai perkongsian hadith40 untuk hari tersebut, 
salah seorang ahli rumah tiba-tiba mengeluarkan notebooknya dan berkongsi dengan kami sebuah video di youtube.

Mungkin saja video ni sudahpun dibaca, eh ditonton oleh kamu-kamu sekalian, mungkin juga belum.
Video tentang sesi soal jawab bersama Dr.Zakir Naik, seorang yang tidak asing lagi dalam dunia Islam.

Seorang yang sudah banyak berdakwah ke seluruh dunia, berdialog dengan manusia dari bermacam jenis agama, dan kesan dari usahanya, dengan hidayah dari Allah, telah menyebabkan ramai orang kembali kepada fitrah dan kembali kepada Islam.
Hanya Allah yang mampu membalas segala jasanya...
Ok, ni dialog dalam video tersebut.
Antara Dr.Zakir Naik dan seorang wanita(Indian, I presume)

***
disclaimer:
there may be certain errors, but I've tried my best to copy it exactly as what has been said
***


Sister: 
"First of all, I want to thank you for all your commandable work, spreading the message of peace, love and brotherhood. 

I want to ask you Brother Naik, if Quran is the God's words, if Islam is truly the way of life, then why are people taking so long in realising and accepting it?"



A very good question.


Apa jawapan Dr.Zakir Naik?
Saya cuba tulis sini, disebabkan beliau berbicara laju ala2 bullettrain dan bukan senang nak tangkap setiap butir kata-katanya itu~~

transition gaya bebas dari video itu 
(cuba sedaya upaya untuk rewrite bulat-bulat 100%)
Dr Zaik said that was a very good question, repeated the question, and then replied:

ZN:

Sister, the straight path is not always easy to follow, your perception differs. The perception of each individual differs.

For example.
A person who may not be following Islam, 
who wants to accept Islam, 
He may be an alcoholic.
'I'll have to stop having the alcohol.
I may have to stop going out with girls and dating.'
So then, that will prevent him. (from embracing Islam-  me)

So what he thinks;
'Ok fine, Islam may be good, 
BUT
I don't want to stop my alcohol.
I don't want to stop going out flirting with girls.
I don't want to stop having pork.'

So then you learn, there may be certain 'hitches' (halangan-   me) that may come.

Maybe,
a person may not be alcoholic,
maybe,
he may not be having pork,
but he may think

'Ok, if now I have accepted Islam,
that means for 40 years I was a fool??
Oh, I better not accept Islam'

Some may think,
If I (become) Islam what will my friends say?,
What will my mother say?
What will my father say?


So,
all these obstacles, sister,
only if you can overcome these obstacles,
can you accept the truth.

So therefore, what you have to realise (is), 
That the message is clear.
The message is logical.
It's absolutely clear.
But.
There are other things which are there in the baggage.

A person has to be so strong,
that,
" If Islam is is the truth, then I'm ready to accept the truth.
Even if I have to leave my other non muslims friends."

And believe me sister, this is only a preception, 

and I know many non-muslims, for they have accepted Islam, and still got their old friends.

'Oh, Zakir, don't speak to nonmuslims you will lose the friendship'

I (ZN) have very good non muslims friends also.
MasyaAllah they respect me.
See for example, you.
You have appreciated me? MasyaAllah you are a non-muslim?

So, my job, is to present the truth.

And one more thing.
Quran clearly mentions in Surah Baqarah, Chapter number two, verse number 256.

"La iqraaha fiddeen"
There is no compulsion in religion.
Truth, stands out clear from error.
Our job, sister, is to present the truth.

Whether a person accepts it or not, it depends upon him.
If Almighty God wanted everyone to accept, it is very easy!
It's mentioned in Quran, Allah mention in Surah Furqan,  Chaper Number 25
If He wanted, He could have made everyone a believer.
Very easy.
"Kun fayakun"
Very easy..!

BUT.
There is a test.
Allah says in the Quran
In Surah Mulk, Chapter number 67 verse number 2
'Allazi khalaqal mauta walhayata'
Allah has created death, and life,
to test,
which of you is good in deeds.

So this life, sister, a test for the Hereafter.

Know when a person realises the truth,
everything you realise (as) the truth you don't follow.
You may follow 80%, 
you may follow 50%,
there are very few people who follow 100%.

Even all the muslims, don't follow 100%.

Some muslims may have ------ (not sure at all what he says),
yet, they are muslim!
[I think what he's trying to say is that muslims may do things or have things which are prohibited in Islam, yet they are muslims-  me]

So what you need to realise sister,
the major concept of Oneness of God,
and believing in the last and final messenger,
and believing in the hereafter,
These two, three points are the most important sister.

And,
That is the same thing I tell you sister,
You asked me the question,
I'll ask you the same question

"Then what is taking you so long in accepting the truth sister?"
------------------
After saying this, (tetibe English pulak kan, haha layan jela) 
DrZakir Naik returned to his seat.
And at the same time, the sister said;

"Dr. Zakir Naik, I just want to say something, 
that here with your blessing,
I accept Islam,
and repeat the kalimah!
"La ilaha illaLlah, Muhammadar RasuluLlah"

Lepas tu (Melayu balik dah)
Tiba-tiba Dr Zakir Naik ada kat microphone balik 
dan dia berkata

"MasyaAllah sister, hamdalah, bless you, hamdalah, 
biljannah insyaAllah sister
I welcome you sister
and may Allah bless you Jannah insyaAllah
(tak dapat tangkap sangat, lebih kurang )



I strongly advise you to watch the video and not rely on my writing only.
Baru ada feel ;)

Lepas tu jemput comment untuk berkongsi apa yang anda dapat daripada video tersebut.
Kalau nak laa.. Tak nak tak pe =)

Untuk kita sama2 fikir, apa ibrah yang boleh didapati daripada video dan perkongsian ini~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Allah is waiting for you to come back,
so what are you waiting for,
a miracle?


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

7 Responses so far.

  1. duha says:

    assalamualaikum k.fna...
    duha tak yah tgk balik video tu pun..
    baca je pun dah boleh rasa n bygkn Dr Zakir Naik becakap..hehe

    penyalinan yg bagus!
    :D

    erm..
    actually dalam umat islam sndr ramai yang tak berani nak develop diri dia kepada muslim yang lebih bagus sebab 'obstacles2' and benda2 yang dia rasa tak mampu nk jauhi..

    jalan ini mmg bukan mudah, tapi pengakhirannya nnt iA manis dan yg itu yg kita kejar..

    just peranan kita as a muslim kena snts tunjuk pada org sekeliling yg islam itu mudah, tak membebankan and sgt indah..

    dan sume org perlu tau yang islam tu melindungi semua..muslims or non muslims..

    erm..rindu caspel :)

  2. *F.Y* says:

    duha-

    waalaikumussalam wbt=)


    Betul sangat dah tu. Sebenarnya malam tu nak tulis lagi tapi tiba2 lepas 'convert' video tu ke tulisan, tiba2 macam dapat writer's block:p

    In the end decide, biarlah yang membaca decide sendiri daripada biar k.fna menceceh sorg2. hehe~

    Agree with you...
    Sebab tu jugak share video ni, sebab apa dia cakap tu still boleh relate dengan kehidupan kita as muslims kan?

    Rindu caspel juga...
    See you soon insyaAllah~

    :)

  3. cleo,
    Subhanallah.kbetulan..aq pun nk tanya ko psl ayat "La Iqra Ha Fid Deen" tuh.. sebab kalau ikut pemahaman aku,maksudnya tiada kebebasan dlm BERagama..
    lebih kurang mcm tafsir surah Al-Kafiruun kan?yakni, bg kamu agama kamu,bgku agamaku.itu yg aku faham.

    tapi lately aq baca, rmi org guna ayat ni sbg "tiada paksaan dalam -agama" so,kalau x tutup aurat, tak apa sbb tiada paksaan di situ.mungkin ada mana-mana yg aq kurang weyh,tapi........aku rasa, rmi yg dah salah faham & salah guna konsep ni kot.embracing Islam x boleh pilih2 babe,kena ambil semualah..[sekadar peringatan untuk diri sendiri]

    dr segi literasi,

    tiada paksaan dlm BERagama
    dan
    tiada paksaan dlm agama

    2 ayat ini berbeza=)

  4. *F.Y* says:

    Anum-

    Sorry for the late reply:)
    Just taking some time to make sure I don't give the wrong answer:))

    Rasanya macam faham apa yang dimaksudkan. Kalau ambik balik terjemahan ayat tu,

    "Tidak ada paksaan untuk (memasuki) agama (Islam); Sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat. Kerana itu barang siapa yang ingkar kepada thaghut dan beriman kepada Allah, Maka Sesungguhnya ia telah berpegang kepada simpulan yang amat Kuat yang tidak akan putus.

    Dan Allah Maha mendengar lagi Maha Mengetahui." (al-Baqarah: 256)

    Maksud kau macam ni ke? tiada paksaan dalam agama. Tapi bila dah berada dalam agama, bila dah masuk dalam Islam, wajib ikut? Betul?

    Betul dah tu, kita dah menerima Islam, maka seluruh hidup kita harus berpandukan Islam.

    Jadi, bila ikut, dapat pahala, bila tak ikut, dapat dosa.

    Bukan bermaksud tiada paksaan dalam Islam tu, jika dia tak buat, maka tak apa, tak ada consequencenye sebab Islam cakap tak ada paksaan...

    Jika tak ikut, sudah tentu akan ada balasannya, sama ada di dunia atau akhirat.

    Tapi diin tu sendiri bermaksud cara hidup kan. Jadi hak dan batil itu dah jelas. Jadi memang dalam hidup kita, terserah pada kita bagaimana untuk mencorakkannya.

    Tak boleh ambik separuh2... ambiklah keseluruhan ayat tu.

    I love the last phrase,

    Barang siapa yang ingkar kepada thaghut dan beriman kepada Allah, Maka Sesungguhnya ia telah berpegang kepada simpulan yang amat Kuat yang tidak akan putus :)

    Taghut- Termasuk dalam pengertian thaghut ialah segala sistem hidup yang tidak diambil dari Allah, segala kefahaman dan pemikiran atau peraturan atau peradaban atau tradisi yang tidak diambil dari Allah.

    boleh baca lagi kat sini:
    http://nowwhytwo.wordpress.com/2008/03/14/tiada-paksaan-dalam-islam/

    Nak explain lebih dalam, maybe I'm not the one... sebab dalam Islam kan ada hukum hudud, tahzir etc.
    Ada hukum yang ditetapkan oleh Allah[hudud] dan ada juga yang terserah pada ulil amri...

    That's why ada orang yang sangat mementingkan untuk menegakkan daulah Islamiyah...supaya Islam tertegak..

    err.. you get it kan? ke aku lagi memeningkan kepala?huhu

    and Allah knows best~

  5. u had explained it more than i expected it to be=) thank you.

    bukan apa babe,because lately byk krisis kat msia tuh and suddenly rmi people come out with their own opinion and so on...

    bila aq baca2,aq rs mcm familiar... i used to sound like that before.not to say aq nih baik sgt,tp x slh kan kita berubah?

    cuma kalo ikut penjelasan ayat ko tuh,mksudnya tiada paksaan dlm memilih agama mana yg nk kita anuti lah kan?tp once dh msuk islam,kena ambil semua.itu aq igt..sbb ko pnah ckp kt blog ko dlu.and the entry really sent a wake-up call for me.
    i've meant to tell you this dari dulu lagik.TQ SO MUCH BABE. i learn a lot from your writings.only Allah knows how much impact they had on me =)

    keep it up![ok,jgn riak!]

  6. *F.Y* says:

    hehe. tak salah gunakan akal..memang itu kelebihan kita sebagai manusia...

    tp at the same time kena sedar jugak yg akal kita terbatas.. dalam hal agama, jika kita bukan ahlinya, tanyalah pada mereka yang lebih ahli kan? akal yang sihat tak pernah menyalahi wahyu... cumanya kita suka sangat nak tafsirkan semua benda ikut logik akal kita right?

    yg penting.. jangan ambil agama separuh2.. masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan... Islam kaffah:)

    i'm the happiest person if whatever i right rang a bell in anyone's head.. but everything comes from Him, i'm just saying it as it is:)

    insyaAllah tak riak=) i'm just a nobody, and Allah knows there's no reason for me to be.. masih banyak kekurangan:)

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang