jAnUaRi dan cOmparaTive ReligiOn~ [xnyambung:p]

Assalamualaikum~ :)

Hmm tgh bloghopping td n terjumpa ni...
Kajian daripada Dr. Fadzilah Kamsah tentang personaliti berdasarkan tarikh lahir....
Betul ke semua-semua ni ek?
Kita tengok dulu.....
(macam ada yg x betul je hee:D)



~JANUARI~

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.

* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.

* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.

* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.

* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.

* Pandai mengambil hati orang lain.

* Pendiam kecuali telah dirangsang.

* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.

* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.

* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.

* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.

* Cukup sayang pada kanak-kanak.

* Suka duduk di rumah.

* Setia pada segala-galanya.

* Perlu belajar kemahiran bersosial.

* Sifat cemburu yang sangat tinggi






Comments? :D
*tapi rasa macam banyak yang betul je drpd yang x betul...hihihi=P*






Hmmm~ BAIK akan buat program comparative religion 1 n 2 Mei ni...
Semoga dipermudahkan segala urusan.Aamiiin~


Comparative ReLigion???


Banyak pandangan yang saya dengar dari mulut2 orang apabila dikhabarkan nak buat program ni...

Bagi yang menyokong, alhamdulillah dan terima kasih banyak-banyak:))

Tapi yang tak menyokong pun ada...
Tak semua manusia serupa...

*Situasi 1*
"Huh???*riak muka terkejut* Program perbandingan agama? Buat apa?? Eeee... Kenapa buat program macam ni??? Kontroversi la... Kenapa nak banding-banding agama pulak??? Ish..."

-_-*

*Situasi 2*
"Ada program apa ni dik?"
"Emm..program perbandingan agama."
"Perbandingan agama? Apa aja yang mau dibandingkan?"
"Emm..sume agama, Islam Kristian Hindu Buddha, semua...=P"
"Semua agama pun lain-lain...Jalannya aja udah lain-lain, Kristian lain, Islam lain, semua lain, jadi buat apa mahu banding, semuanya tidak sama..."
*malas nak layan@jawab, senyum jela....hahaha*

Hendakkan yang terbaik, kenalah bandingkan dulu antara semua option yang ada kan?
Macam nak beli ikan kat pasar, takkan nak main beli je ikan yang orang kata sedap tanpa tengok n pilih sendiri?
Dalam semua benda pun,
takkan kita tak fikir dulu sebelum nak terima sesuatu betul tak rakan-rakan?
*bukan niat nak bandingkan agama n ikan ye..huuu nak bg analogi je:D*

Jadi...
Salah ke buat program ni???

14 Responses so far.

  1. Ohhh sangat controversial. But I think my opinions are not valid considering the qualifications needed. hehehe.

    Apa pendapat Ustaz/Ustazah?

  2. fArHaNa says:

    Azie- You don't need a degree to give an opinion. Everyone's entitled to it:)

    Saya bukan ustazah apatah lagi ustaz:p tapi nak jawab jugak hihi:)

    Asalkan semua yang nak join tu rasional n cool, there's no reason for it to be controversial.

    Manusia je yang suka buat something jadi kontroversi, suka nak menggembar-gemburkan sesuatu perkara, padahal benda tu biasa je...

    btul x? hehe~

    mcm yg ditulis pada pamplet program ni:

    "Program ini bukan untuk kita berbalah sesama sendiri, tapi untuk berkongsi persamaan dan perbezaan agama masing-masing... Gaduh-gaduh? NOT ALLOWED okayyy??
    Hehe....^_^Y

  3. i've read this before..honestly semuanya macam betul la..
    except part..."setia pada segala-galanya"..tuh yg aq musykil sket.. hahaha!ko jgn terasa..aq actually ckp psl 'kwn' aq yg lahir 1 jan jugak..hahahaha..TEEETTT!

  4. drrazi says:

    we shud put it like dis....

    semua agama tak sama, tapi apa salahnya kita tau ttg agama lain? wut ppl think bout us,n wut we shud think bout them...fair isn't it? smoga dipermudhkn urusan kite,amiiiiiin....

    p/s: anda dpt cr sponsor 3juta,utang lngsai! hakhakhak....

  5. fArHaNa says:

    norfaridahanum(smangat eja pnuh)-
    sememangnya sy memang pnyayang...huihui prasan=p

    teeeeeeeeeeeeeeettt!!!
    ish...sabo jele...sy x trase, sbb sy tau dh sy ni mmg setia orgnye...
    adehla,saket perut..adoi~
    kwang3

    anum, jom join! dtg cni cpat!

  6. fArHaNa says:

    drrazi- Yup..fair n square... Square n fair... erk..?hoho

    huh?btul ke??? alhamdulillah...
    sonoknyeeeeee!!
    dr mana? telekom ke? kalo telekom ckp tenkiu kat duha la...hehe

  7. hmmm..kenapa rasa mcm kajian tu 80% salah...terutama suka budak2..huhu

  8. duha says:

    i really really agree with this program (erm..yg comparative religion tau..bkn agree ngn ciri2 bdk bulan januari) ahhahaha..

    mmg prog yg bagus menarik tertarik kau mmg da bomb! non muslim relax je..ade yg da btau nk dtg..doakan mmrk sume terbuka hati nk dtg..it's a good prog for everyone..

    p/s:da dpt ke tajaan YTM tu? sbb duha pn tak tau kalau derang trus contact ngn bendahari korg kan..

  9. fArHaNa says:

    haikal- btul dah tu. bdk2 kcik yang baru nk mngenal dunia tu mmg sy syg.

    tp, bdk besar yg prangai mcm bdk kecik tu mmg la gue x gmar....hahaha

    duha- eceyh...ngaku jela kebenaran itu sume.....:P

    xtau...xmo tanya bos! doakanlah dah dapat....uhuk3T_T

  10. fArHaNa says:

    duha- (smlm bls x hbs):p

    doakanlah ya segala perancangan utk program ni berjalan dengan lancar....amiin...

    if nonmuslims pn okay, saya pelik knape yg muslim pulak yg kurang okay n menentang? manusia mmg bermacam ragam kn...

  11. uiks..mne hang dapat da januari thingy?? nk gak cr untuk ogos..huahua~

    sile lah rajinkn diri yer bce blog aku..mmg tensyen gle..tp i'm not angry dgnbdak import tu..just dgn my captain..

  12. fArHaNa says:

    faiq- mane boleeeee~~~ :p
    hehe
    nnt aku bg link ek?

    nway faiq aku slalu je bace blog hang... hang tu yg x rajin update... pasal post seblum ni saje je x comment pape...hehe=p

    mcm tau ja center tu sape...:D

  13. yelah...jiwa mak cik2 memang mcm ni..huhu..ngatalah orang..nanti dapat suami mcm tu baru tau..hahaha..amin

  14. fArHaNa says:

    haikal- sapa yang mngata orang? jz buat satu knyataan je.

    ade ke aminkan doa mcm tu.
    HEHHHHHH

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang