10 things I hate about you?

Bismillah~
Hmmm. Tengok tajuk post ni agak2 apa 1st thing yang muncul dalam kepala kita?
Adakah movie "Ten Things I Hate About You" yang dulu femes lakonan Julia Stiles n Heath Ledger(arwah)???

I'm sure ramai perempuan yang hati mereka cair ibarat m&m di tangan bila tengok movie tu btui x?
heee.(yeke?:p)

Well, this time we're not talking about that, we're talking about 10 things we waste in our life, as told by Ibnu Qayyim RA...
Hehe...

Gotcha~

Adakah anda rasa tertipu?^-^
Jom baca~

Ten things we waste :-

1. Our Knowledge:
Wasted by not taking action with it.

2. Our Actions:
Wasted by committing them without sincerity.

3. Our Wealth:
Wasted by using on things that will not bring us ajr (reward from Allah). We waste our money, our status, our authority, on things which have no benefit in this life or in akhirah (hereafter).

4. Our Hearts:
Wasted because they are empty from the love of Allah, and the feeling of longing to go to Him, and a feeling of peace and contentment. In it's place, our hearts are filled with something or someone else.

5. Our Bodies:
Wasted because we don't use them in ibadah (worship) and service of Allah.

6. Our Love:
Our emotional love is misdirected, not towards Allah, but towards something/someone else.

7. Our Time:
Wasted, not used properly, to compensate for that which has passed, by doing what is righteous to make up for past deeds.

8. Our Intellect:
Wasted on things that are not beneficial, that are detrimental to society and the individual, not in contemplation or reflection.

9. Our Service:
Wasted in service of someone who will not bring us closer to Allah, or benefit in dunyaa(this world).

10. Our Dhikr (Remembrance of Allah):
Wasted, because it does not effect us or our hearts.


Ha...
Tu dia.
Terasa? Alhamdulillah~ :)

Kalau kita tengok dalam al-Quran, ada sebuah surah yang Allah sampaikan kepada kita, dengan sebuah ayat yang diulang banyak kali dalam surah tersebut.

Surah apa?

Sure ramai yang tahu kan... Surah Ar-Rahman.
"fabiayyi aalaaa irabbikuma tukazzibaan..?"

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang
kamu dustakan???

Kalau kita tengok pada kata-kata Ibnu Qayyim, ada 10.
Tapi adakah ada 10 sahaja? 10 tu tajuk2 besar dia... Kalau kita bahagikan kepada tajuk2 kecik agak-agak ada berapa nikmatNya yang kita dustakan?

*Adakah anda sedang sibuk mengira?*

Tak perlu susah-susah kira...

Kenapa?

Kita jawab soalan dengan soalan.

Ada berapa banyak nikmat Allah dah bagi pada kita?
Bolehkah kita kira?

Dan berapa banyak yang kita dustakan?

Bolehkah kita kira?

Tidak...
Sebab terlalu banyak*_*
Tapi apakah nikmat Allah yang paling besar yang diberikan kepada manusia?

Jawapannya adalah nikmat ISLAM...

Setuju?
*angguk jika setuju*

Jadi...
Tepuk dada, tanya hati masing-masing.

Adakah kita telah mendustakan nikmat yang satu itu???

Renung-renungkan, fikir-fikirkan.
Gunakan akal yang juga merupakan nikmat yang Allah bagi pada kita.
Adakah kita dustakan?

Sucikan hati kita, kerana akal yang tahu tanpa hati yang bersih tiada guna.
Kerana hati yang dapat menggerakkan jasad.
Tak percaya?
Mahukan contoh?
Lihat saja di sekeliling kita...
Lihat juga diri sendiri...


Seorang pemimpin yang diberikan kuasa yang besar, akhirnya menzalimi rakyatnya.
Apakah dia tidak tahu rendah diri itu merupakan kunci kepada disayangi rakyat?

Seorang manusia yang apabila berlaku sesuatu perkara yang membangkitkan kemarahan, terus melenting.
Apakah dia tidak tahu bersabar itu lebih baik bagi dirinya?

Bagi yang tidak tahu, itu lain cerita.
Itu Chronic NKG II=p

Yang di atas hanya contoh je...
Kalau nak lagi, jawapan yang biasa diberi:
Cari sendiri~ :D
Tak perlu tengok jauh-jauh, ambil masa renunglah diri sendiri,
Nikmat apa yang sering kita dustakan...?

Jadi, jom kita mujahadah. Lawan nafsu kita! Lawan perasaan yang menyebabkan kita masih lalai dalam melakukan suruhanNya.
Aja aja fighting!

Hanya itulah ubatnya, semoga kita cepat sembuh:D

Sucikanlah hati kita~!

"fabiayyi aalaaa irabbikuma tukazziban???"

Semoga kita semua tidak tergolong dalam orang-orang yang merosakkan dan mendustakan agama...insyaAllah~



p/s: Post yang simple je, huhu. semoga kita sama-sama dapat manfaat darinya... Amiiin~


5 Responses so far.

  1. salam,
    teringat lagu Miley Cyrus '7 Things I hate About You',
    tp y did u hate all that?
    or hate not use it well eh?

  2. fArHaNa says:

    salam tuah.
    em konpius jap.
    soalan anda tu ditujukan kat lagu 7things tu kan?
    not directed towards me kan?
    hohoho

  3. duha says:

    maka nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan..hurm~

    merenung..

    p/s:surah feveret enal nih..

  4. 3rdmarch says:

    Salam...
    Slalu je baca surah Ar-Rahman...
    Bersyukurlah dgn segala nikmatNYA...



    p/s:surah faveret sy gak..dri dlu lg nak hapal tp xterhapal..isk3.. =(

  5. fArHaNa says:

    duha- selamat merenung...

    jijol- kadang-kadang memang kita bersyukur dengan certain nikmat yang kita ada...tp at the same time kita mendustakan nikmat2 yang lain... n kadang-kadang kita katakan kita bersyukur tp actions kita tak menggambarkan kita bersyukur pun...hmmmmm~

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang