Berita Pagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. (Lagak bagaikan penyampai berita)

Sekarang dah 3.21 pagi dan saya tak tidur lagi. heh..
Break dari study tadi (macam dah study banyak sangat je. tolonglah rajin farhana oii) bukak la blog kakanda tercinta (uwek).

Dia share pantun yang ayah buat sempena pertunangan kakanda tercinta(uweks lagi sekali:p) pada bulan Syawal yang lepas.


****
Tak share semua, ada copyright, so share sikit2 je bagi clue untuk orang2 di luar sana kot2 nak belajar buat pantun.eceh. Bak kata cik lily (nama diubah untuk menjaga identiti) pantun yang sedap kena ada rima 'abab'. Pantun ayah banyak rima dia 'aaaa'. Layaaan~ :p

****

Selawat dan Salam kami panjangkan
Kepada Tuan dan Ahli rombongan 
Selamat datang kami ucapkan 
Semoga perjalanan ke sini penuh keberkatan


Sungguh Cantik Burung Kedidi
Asyik bernyanyi di pagi hari
Dari jauh datang ke sini
Apakah gerangan hajat di hati?

Puyuh Menari Di tepi Laman
Hujan Gerimis Masuk ke Hutan 
Sungguh Murni Niatmu Tuan
Ingin bersaudarakan Haji Yem Budiman
(ayah masuk bakul angkat sendiri.hehe^_^)


Sebelum terlanjir kata bicara

Izinkan Kami pohon bertanya

Kepada Anakanda ***** juga

Jika Niat halangan tiada
***

masa ni PakNgah (wakil ayah) masuk bilik untuk minta persetujuan tuan badan si burung kedidi, tapi salah nama terpanggil nama adik kepada encik yang berhajat. keskeskesian...
(nasib baik burung kedidi betulkan, kalo x merana satu badan sebab tersilap orang,ekeke)
kesimpulannya: burung kedidi kata 'i stuju' :p

***

Kami Bersyukur ke hadrat Ilahi

Hajat di hati termakbul sudah 

Terima kasih tiada terhingga dari kami 

Semoga segala urusan Allah Permudah


Comel kan ayah? Untuk hari tu, memang ada skrip lengkap dari awal a sampai akhir z. Suka sangatlah tu nak dapat menantu. Kena buat berpuluh-puluh rangkap pantun(over) sampai tidur lambat nak siapkan skrip pun tak kisah. Hehe~~~



pssst: Untuk yang bertandang pun ayah buatkan pantun untuk dijawab! Tinggal bagi skrip je untuk dibaca. Ekeke... Yela, sat lagi malulah mereka jikalau tiada yang menjawab... Melepas pulak sebab tak reti berpantun kan... Hehe :P



pssst2: Ada orang tu sedih nak kawin dah. Alololo shiannya dia. Busy2 nak siapkan wedding tu jangan lupa fikir lepas wedding tu pulak ye cik kedidi. Kumpul ilmu cukup2 sementara ada masa ni ^^, Majlis tu sehari je pastu takde dah, tapi perkahwinan tu untuk seumur hidup (insyaAllah) 


pssst3: Minggu depan exam. Doakan~ Berusaha!!





5 Responses so far.

  1. *F.Y* says:

    oit oit... apa plagiat2..?

    plagiat tu orang yang tiru pastu ngaku dia punya, i dah ngaku awal2 i copy paste ye..haa...u jangan nak kata bukan2...[hehehs...geli]

  2. aish aish..part yg awal2 tuh,cleo yg kurindu.tp yg skang nih,aq syg byk =)

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang