Doa itu senjata orang mukmin.

Bismillahirrahmanirrahim...

Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takabur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina"- surah al-Mu'min: 60

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul'" -
surah al-Baqarah: 186.Allah tidak akan menghampakan permohonan dan permintaan hamba-Nya lebih-lebih lagi yang beriman dan beramal soleh kerana Allah sangat dekat kepada setiap hamba-hamba-Nya.

"Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas." - surah al-A'raf:55.

Firman Allah yang bermaksud: "Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang menderita apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghapuskan kesusahan, serta menjadikan kamu pengganti (umat-umat yang telah lalu) mendiami dan menguasai bumi? Adakah sebarang Tuhan yang lain bersama-sama Allah? Amat sedikit di antara kamu yang mengingati (nikmat Allah itu)" - surah an-Naml: 62.Ada kalanya doa yang kita minta diberi ketika di dunia sementara yang lainnya tidak. Jika yang dimohon sesuai dengan kehendak-Nya, maka akan diberikannya segera, tetapi jika permohonannya tidak seiring dengan kehendak-Nya maka sebagai ganti, Dia akan memberikan sesuai dengan kehendak-Nya sebagai pilihan yang tepat.

Sesungguhnya Allahlah Tuhan yang Maha Mengetahui sedangkan kita tidak mengetahui...


Dalam hadis Rasulullah bersabda : "Tidak seorang pun pendoa, melainkan ia berada di antara salah satu dari tiga kelompok ini: Kadangkala ia dipercepat sesuai dengan permintaannya, atau ditunda (pengabulannya) demi pahalanya, atau ia dihindarkan daripada keburukan yang menimpanya." - hadis riwayat Imam Ahmad dan Al-Hakim.

“Barangsiapa yang tidak berdoa kepada Allah maka Allah akan murka kepadanya.” (HR Tarmizi)Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.....?

Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Ummud Darda' ra., bahwasannya Rasulullah SAW
bersabda, "Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, maka malaikat tersebut berkata 'aamiin dan engkaupun mendapatkan apa yang ia dapatkan'" (Shahih Muslim no. 2733)

Wallahua'lam bissawab...

p:s/ Doakan dari jauh. Siapa? Siapa-siapa laaaa...=)

5 Responses so far.

 1. duha says:

  doa jangan tak doa :)

  mereka yg tak berdoa sombong pada tuhannya..

  doa senjata paling ampuh kerana direct pada tuhannya..tapi perlu disulami keikhlasan,kesungguhan dan keyakinan yg tinggi :)

 2. 3rdmarch says:

  mereka yg tak berdoa sombong pada tuhannya..

  betol3..

 3. Anonymous says:

  semoga Allah memberikan ganjaran kepada hamba-hambaNya yang mendoakan saudara-saudaranya dan diperkenankan. amiiiinn....

 4. fArHaNa says:

  duha: tepat skali...smoga kita tdk tmasuk dlm golongan itu [yg sombong pd Allah,nauzubillah-_-]

  psanan ktua naqibah masa skola dulu, sekurang-kurangnya bacalah al-fatihah slps solat kalau rasa malas sekalipun. huhuhu

  yup, yakin tu sangat penting. hasbiyallahu wani'mal wakiil... cukuplah Allah sebagai wakilku~

  jijol: erm time kasih atas pstujuan anda=p.

  drrazi: amiiiinn....

 5. yang mendoakan org itu tapi tidak pula diketahuinya..

  ko nye hadith lagik lengkap =) TQ. ape2 pun meaning dia smpi..mendoakan kesejahteraan dirinya tanpa mengharapkan balasan...ikhlas =)

  emo lamo.huhu!

Reminder for the soul

“Aku hairan dengan orang yang mengetahui kematian, tapi mengapa ia masih tertawa;

Aku hairan dengan orang yang tahu bahawa dunia adalah sementara, tapi mengapa ia sangat mencintainya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui semua urusan telah ditakdirkan, tapi mengapa ia takut kehilangan;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui bahwa hisab adalah suatu kepastian, tapi mengapa ia tetap mengum
pulkan harta dan menghitung-hitungnya;

Aku hairan dengan orang yang mengetahui panasnya api neraka, tapi mengapa ia tetap berbuat dosa;

Aku hairan dengan orang yang mengaku mengenal Allah, tapi mengapa ia meminta tolong kepada selain-Nya;

Aku hairan kepada orang yang mengaku mengetahui kenikmatan syurga, tapi mengapa ia merasa hidup tenang di dunia;

Dan aku hairan kepada orang yang mengetahui syaitan adalah musuhnya, tapi mengapa ia mentaatinya.”

Uthman bin Affan Radhiyallahu anhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa umpama pedang